Kořenky

Skořice mletá

NOVINKA

Skořice mletá Avokádo má velice aromatickou, sladko-pikantní a lehce štiplavou chuť. Skořice je v kuchyni oblíbeným kořením především při přípravě dezertů a horkých nápojů. Skvěle se ale hodí do exotických pikantních jídel z masa nebo omáček.

HMOTNOST: 40 g

Víte, že?

Skořice, původně pocházející ze Srí Lanky, dříve nazývaného Cejlon, ležícího jihovýchodně od Indie, kde byla ve 13. století poprvé objevena. Byla jedno z prvních koření, které bylo přivezeno z objevných cest v 15. a 16. století. Stejně jako kassie (čínská skořice) se získává ze sušené kůry skořicovníku. Konkurence v obchodu se skořicí však existovala již asi v roce 1770, kdy byl skořicovník zavezen na Jávu, do Indie a na Seychelly. Příbuzné druhy skořice jsou k nalezení též v Indonésii (Sumatra), Vietnamu a Číně. Skořice se získává z malých stálezelených stromů podobných vavřínu. Vlastním koření je kůra loupaná z tenkých výhobnků, očištěná od svrchní korkové vrstvy a vnitřního lýka a stočená do svitků o průměru 2,5 cm.

Použití

Skořici mletou používáme do sladkých pokrmů, do nejrůznějšího sladkého pečiva, moučníků a jiných cukrářských výrobků, při zavařování ovoce i v likérnictví. Používá se i do masových specialit v kuchyni asijské, arabské, turecké i mexické. Špetkou mleté skořice zlepšíme chuť dušeného masa, hlavně jehněčího. Používáme ji také do nádivek do kachny nebo husy, do jakýchkoli nádivek ze sušeného ovoce. Skořice podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a působí proti nadýmání.