Kořenící směsi
Guláš maďarský
Obměnou klasického guláše, je maďarský guláš, který si oblíbili milovníci ostřejších jídel. Proto jsme pro ně připravili speciální směs koření Guláš maďarský Avokádo, který je určen zejména pro přípravu maďarského guláše, ale je vhodný i pro další speciality maďarské kuchyně.
HMOTNOST: 25 gVíte, že?
Guláš se považuje za maďarskou specialitu. Slovo „Gulyás“ původně znamenalo pastýř, ale časem dostalo význam „gulyáshús“ neboli gulášové maso, tedy řečeno, pokrm připravený pastýřem. Dnes „gulyás“ znamená obojí, pastýře i polévku. Nezbytnou součásti tohoto jídla, je paprika a brambory. Příprava opravdového guláše je v Maďarsku považována za vrcholné umění, ve kterém se často pořádají soutěže. Gulášů je mnoho druhů a ty se od sebe liší jak místně, tak i tím, co všechno se k nim použije. Nakonec je guláš nutné odlišit od jeho blízkého příbuzenstva, jako je perkelt (maďarsky pörkölt), tokáň nebo paprikáš. Spory začínají již v otázce použitého masa. Podle některých autorit se guláš vaří z hovězího masa, jiní doporučují použít více druhů mas - hovězí, telecí a vepřové, dohromady, případně i zvlášť. Správně by se měl guláš vařit v kotlíku. Jako kotlíkový guláš (bográcsgulyás) ho většinou vídáme i na jídelních lístcích.
Použití
Určen pro přípravu maďarského guláše nebo jiných specialit maďarské kuchyně. Používáme též do hovězích, vepřových i bramborových gulášů, ale i do dršťkových a gulášových polévek. Základ kořenícího přípravku tvoří především paprika, kmín, česnek, cibule, rajčata sušená.