Kořenící směsi
Guláš

Guláš je základem české kuchyně. Můžeme ho připravit v hovězí, vepřové a nebo klidně vegetariánské variantě. Nejdůležitější je správná kombinace koření. Právě proto jsme připravili koření na Guláš Avokádo, díky kterému bude váš guláš vždy ten nejlepší a chuťově vyvážený.
HMOTNOST: 31 gVíte, že?
Guláš se považuje za maďarskou specialitu. Slovo „Gulyás“ původně znamenalo pastýř, ale časem dostalo význam „gulyáshús“ neboli gulášové maso, tedy pokrm připravený pastýřem. Dnes „gulyás“ znamená obojí, pastýře i polévku. Nezbytnou součástí tohoto jídla jsou paprika a brambory. Příprava opravdového guláše je v Maďarsku považována za vrcholné umění, ve kterém se často pořádají soutěže. Gulášů je mnoho druhů a ty se od sebe liší jak místně, tak i tím, co všechno se k jejich přípravě použije. Nakonec je guláš nutné odlišit od jeho blízkého příbuzenstva, jako je perkelt (maďarsky pörkölt), tokáň nebo paprikáš. Spory začínají již v otázce použitého masa. Podle některých autorit se guláš vaří z masa hovězího, jiní doporučují použít více druhů - hovězí, telecí a vepřové, dohromady, případně i zvlášť. Správně by se měl guláš vařit v kotlíku. Jako kotlíkový guláš (bográcsgulyás) ho většinou vídáme i na jídelních lístcích.
Použití
Oblíbeným pokrmem české kuchyně je guláš. Připravili jsme proto pro vás základní směs Guláš Avokádo pro využití v hovězích, vepřových i bramborových guláších, dršťkových, gulášových a fazolových polévkách. Výborně se však hodí i do roštěnek, vepřového masa či slepice nebo králíka na paprice. Obvyklá dávka je 1 lžíce na 4 porce, ale může být i dvojnásobná. Vyvážená směs koření, která obsahuje především papriku, česnek, cibuli, kmín, majoránku.