Jednodruhové koření
Zázvor mletý
Zázvor mletý Avokádo voní peprně a teple s citronovým nádechem, chuť je příjemně pálivá. Sušený zázvor se používá na sladká i slaná jídla. Skvěle se hodí do koláčových náplní, kompotů, teplých nápojů, cukroví - dodá příjemnou kořeněnou vůni. Zázvor skvěle ladí s dýní, mrkví nebo sladkými brambory. Nepostradatelný je při přípravě některých asijských masových pokrmů.
HMOTNOST: 20 gVíte, že?
Zázvor se řadí k nejstarším a velmi oblíbeným druhům koření. Nejvíce je rozšířen a používán v kuchyních Indie a Číny. Zázvor bylo jedno z prvních koření, které se dostalo do oblasti Středozemního moře. Pravděpodobně jej tam zavezli Féničané, byl znám i v antickém Egyptě, Řecku a Římě. V devátém století byl zázvor po celé Evropě tak rozšířen, že byl servírován jako dnes sůl a pepř, jako stolní koření. Dnes roste zázvor téměř všude v tropických oblastech. Zázvor je znám tím, že má hřejivé účinky na lidský organismus. V Theatrum Botanickum napsal odborník na bylinky John Parkinson v roce 1640: "Zázvor zahřívá studený žaludek a podporuje trávení". V kuchyni se zázvor uplatňuje čerstvý, sušený, nakládaný, konzervovaný a kandovaný. Nakládaný růžový zázvor, zvaný v Japonsku gari, se používá do pokrmu sushi.
Použití
Sušený mletý zázvor má trochu jemnější a ne tak ostrou chuť jako čerstvý zázvor. Zázvor je součástí celé řady směsí koření (čínská směs pěti koření nebo kari prášek). Používá se zejména do masitých a drůbežích pokrmů, do nakládaných potravin, k zelenině, k dochucení rýže, kompotů, ovocných salátů a likérů. Výborně se hodí i na v medu pečené banány a ke zvýraznění nádivek do pečené kachny a husy a lze ho použít i do marinády na zvěřinu. Hodí se také do sladkých pokrmů - nákypů, sušenek, nápojů a svařeného vína.