Jednodruhové koření

Petrželová nať

Petrželová nať má velice široké použití, její chuť je nepostradatelná v mnoha pokrmech. Doporučujeme ji především do polévek, omáček, salátů, paštik a salátů. Petrželka je nezbytné koření pro každou domácnost, nejen že se hodí k ozdobě připravovaných pokrmů, ale také pokrmům dodává intenzivní chuť a aroma. Sušenou petrželovou nať oceníme především v zimě, kdy není čerstvá dostupná.

HMOTNOST: 6 g

Víte, že?

Tato oblíbená kořeninová zelenina je původem z jižní Evropy. Běžně jsou dnes pěstovány dvě rozdílné varianty: kořenová petržel, která má měkký a poživatelný kořen (používaný jako aromatická zelenina), a listová petržel, která je pěstována výhradně pro své listy. Jako listové koření existují dvě odrůdy - kadeřavá a s plochými listy. Odrůda s plochými tmavě zelenými je vhodnější pro přípravu teplých pokrmů, protože je aromatičtější. Kadeřavá se výborně hodí ke zdobení pokrmů. Chcete-li dodat barevnost a svěží chuť omáčce, salátu nebo novým bramborám, posypte je těsně před podáváním.

Použití

Petržel se často přidává do omáček. V oblasti kolem Středozemního moře je ke grilované rybě servírována vynikající omáčka připravená z nakrájených listů petržele, česneku a olivového oleje. Ve francouzské kuchyni je petržel někdy nahrazována kerblíkem. Francouzští kuchaři také často kombinují petržel s ostatními bylinkami  – pažitkou, estragonem, kerblíkem. Používáme na omelety, saláty, dušené maso, polévky, vejce, omáčky, do rýžových a těstovinových pokrmů. Je vhodná k různým masům a drůbeži.

Recepty

s tímto výrobkem

Pečená jehněčí kýta s mátou, česnekem a hrachovým pyré

Karbanátky plněné sýrem feta s rajčatovou salsou