Jednodruhové koření
Pepř černý celý

Pepř je nejpoužívanějším kořením světa. Je nepostradatelným kořením každé domácnosti. Přidává se vždy až na konci vaření, jelikož při vaření ztrácí svou chuť a aroma. Aroma pepře je nejsilnější, když je pepř čerstvě umletý (v mlýnku na pepř). Má kousavě ostrou aromatickou chuť a vůni. Černý pepř je ostřejší a nemá tak jemné aroma jako pepř bílý.
HMOTNOST: 20 gVíte, že?
Pepř pochází z rostliny Piper nigrum. Je to popínavý keř s velkými listy s dlouhými stonky a klasovitým květenstvím, 20 až 30 bobulovitých peckovitých plodů tvoří latu. Jako koření se používají sušené, částečně zralé i částečně nezralé bobule stále zeleného pepřového keře. Co do spotřebovávaného množství je pepř nejpoužívanějším kořením na světě. Jakmile začnou nejspodnější plody laty červenat, začne se sklízet. Bobule se sklízejí ještě nedozrálé, zelené. Černý pepř vzniká právě z nezralých zelených plodů, jež se krátce fermentují a potom suší. Při sušení se scvrkávají, povrch začne být vrásčitý a barva přechází v černou nebo tmavohnědou. Sušením na slunci získají svou černou barvu. Pepř příznivě ovlivňuje trávení.
Použití
Pepř černý je jedno z nejrozšířenějších koření denní potřeby. Používá se do pokrmů z masa, ryb, vajec, do polévek, omáček, salátů.