Jednodruhové koření
Pepř barevný celý
Směs černého, bílého, zeleného a červeného pepře se užívá pro pěkný vzhled a barevnost v teplé i studené kuchyni. Jeho výrazné aroma s nejlépe rozvine po namletí, proto je tento výrobek vhodný jako náplň do mlýnku. Výraznou, pikantně ostrou chuť dodá masovým pokrmům, minutkám, polévkám, omáčkám či salátům.
HMOTNOST: 20 g
Víte, že?
Pepř je plným právem nazývaný králem koření. Pochází z rostliny Piper nigrum. Je to popínavý keř s velkými listy s dlouhými stonky a klasovitým květenstvím, 20 až 30 bobulovitých peckovitých plodů tvoří latu. Jako koření se používají sušené, částečně zralé i částečně nezralé bobule stále zeleného pepřového keře. Aroma pepře je nejsilnější, když je pepř čerstvě umletý (v mlýnku na pepř). Černý pepř je ostřejší a nemá tak jemné aroma jako pepř bílý. Co do spotřebovávaného množství je pepř nejpoužívanějším kořením na světě. Jakmile začnou nejspodnější plody laty červenat, začne se sklízet. Plně vyzrálé bobule vytvářejí červená nebo růžová zrnka a prodávají se jako červený pepř. Téměř zralé plody se trhají na bílý pepř. Ten vzniká tak, že se žlutavé až červené plody máčí, aby změkly a uvolnila se z nich vnější dužnatá slupka. Po jejím sloupnutí se pepř opláchne a usuší na slunci. Černý pepř vzniká z nezralých zelených plodů, jež se krátce fermentují a potom suší. Při sušení se scvrkávají, povrch začne být vrásčitý a barva přechází v černou nebo tmavohnědou. Zelený pepř jsou nezralé zelené plody.
Použití
Pepř barevný má v kuchyni velice široké využití. Můžete použít pro pečené, smažení, vaří jakékoli druhu masa, zeleniny. Skvěle se hodí do polévek, těstovin. Nejlepší je čerstvě rozemletý.