Jednodruhové koření

Paprika sladká maďarská mletá

Paprika maďarská má svůj původ v Maďarsku, patří k chuťově  nejvýraznějším druhům paprik. Má jasně červenou barvu a sladce kapiovou vůni. Paprika je koření velice oblíbené v české kuchyni, typicky červenou barvu a paprikovou chuť dodá omáčkám, polévkám, pomazánkám nebo je výborná i k dochucení sýra.

HMOTNOST: 25 g

Víte, že?

Paprika, má složitou historii. Rostlina pochází z nejjižnějšího konce Mexika, odkud ji Španělé přivezli do Španělska a Mexika. Později se dostala do Maďarska, kde zdomácněla. Je to jednoletá, cca 1 m vysoká rostlina s dlouhými, špičatými listy. Z květů se vyvinou duté, červené plody. České slovo paprika bylo přejato z maďarštiny (paprika) nebo srbštiny (páprika). Mají masitou dužinu a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Čím větší je podíl dělících stěn a semen, tím ostřejší je výrobek. Mletá paprika je na český trh uváděna ve čtyřech jakostních a chuťových variantách. Pro kvalitu papriky je rozhodujícím kritériem barva (ASTA) a jemnost. Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví. Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév. Paprika podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest.

Použití

Papriku mletou sladkou maďarskou  používáme do polévek, gulášů, omáček, pomazánek, sýrů, fazolí a masitých pokrmů.

Recepty

s tímto výrobkem

Pikantní bílé a červená fazole s mletým hovězím masem a tortillou

Marocké kuřecí maso se zeleninou, mandlemi a kešu oříšky