Jednodruhové koření
Paprika pálivá mletá
Pálivá paprika je barvy červené až červenohnědé, má kořeněnou chuť a ostře pálivou, slabě nahořklou chuť. Pálivá paprika dodá pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i krásně červenou barvu. Papriku pálivou používáme všude tam, kde chceme dosáhnout palčivosti pokrmu.
HMOTNOST: 32 gVíte, že?
Paprika, má složitou historii. Rostlina pochází z nejjižnějšího konce Mexika, odkud ji Španělé přivezli do Španělska a Mexika. Později se dostala do Maďarska, kde zdomácněla. Je to jednoletá, cca 1 m vysoká rostlina s dlouhými, špičatými listy. Z květů se vyvinou duté, červené plody. České slovo paprika bylo přejato z maďarštiny (paprika) nebo srbštiny (páprika). Mají masitou dužinu a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Čím větší je podíl dělících stěn a semen, tím ostřejší je výrobek. Mletá paprika je na český trh uváděna ve čtyřech jakostních a chuťových variantách. Pro kvalitu papriky je rozhodujícím kritériem barva (ASTA) a jemnost. Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví. Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév. Paprika podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest.
Použití
Papriku pálivou používáme tam, kde chceme docílit pálivějšího pokrmu. Nejlépe do gulášů, ostřejších pomazánek a masitých jídel.