Jednodruhové koření

Paprika lahůdková

Lahůdková paprika je jemná, má ohnivě červenou barvu, intenzivní vůni a sladkou chuť. Paprikou zlepšíte a zjemníte masové rybí i drůbeží pokrmy, ale i různé druhy salátů.

HMOTNOST: 25 g

Víte, že?

Paprika, má složitou historii. Rostlina pochází z Mexika, odkud ji Španělé přivezli do Španělska. Později se dostala do Maďarska, kde zdomácněla. Je to jednoletá, cca 1 m vysoká rostlina s dlouhými, špičatými listy. Z květů se vyvinou duté, červené plody. České slovo paprika bylo přejato z maďarštiny (paprika) nebo srbštiny (páprika). Mají masitou dužinu a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Čím větší je podíl dělících stěn a semen, tím ostřejší je výrobek. Mletá paprika je na český trh uváděna ve čtyřech jakostních a chuťových variantách. Pro kvalitu papriky je rozhodujícím kritériem barva (ASTA) a jemnost. Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví. Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév. Paprika podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest.

Použití

Používá se především při přípravě všech druhů guláše. Doporučujeme do vaječných pokrmů, vařené či dušené zelenině k rýži a do smetanových omáček.

Recepty

s tímto výrobkem

Smažená telecí játra s cibulí, hřiby a liškami