Jednodruhové koření
Oregáno

Oregáno je bylinka často používaná v italské, španělské či mexické kuchyni. Nepostradatelná bylinka do rajčatových omáček, k ochucení masových pokrmů, dušené zeleniny nebo ryb. Bez oregána si nedokážeme představit pizzu nebo omáčku na těstoviny. Přidává se také do mexických fazolových jídel.
HMOTNOST: 5 gVíte, že?
Oregáno, nebo také dobromysl, je bylina silně aromatická, pikantní, lehce nahořklá. Připomíná majoránku a tymián, ale je ostřejší. Jako koření se používají listy této byliny, sklízené nejlépe během rozkvětu, kdy mají největší obsah éterických olejů. Keř je 20-50 cm vysoký, je žláznatě porostlý chloupky a má vejcovité listy s různou velikostí. Růžové květy jsou až 5 mm vysoké a jejich vůně připomíná tymián. Sklízí se horní části rostliny, které se potom suší na vzduchu. Teplota sušení by však neměla překročit 35 °C, jinak se ztratí drahocenné oleje. Hojivě působící látky jsou éterický olej, třísloviny a hořké látky. Oregáno podporuje zažívání aktivací trávicích postupů a obsažené třísloviny pomáhají při průjmech. Kromě toho uvolňuje oregáno křeče a hlen a zabraňuje zápalům. Oregáno také příznivě ovlivňuje psychiku – odtud název dobromysl.
Použití
Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává majoránka, s níž je příbuzné. Přidává se do sekaného masa, na špagety, nelze si bez něj představit italskou pizzu a patří i do rizota. Příjemně také zvýrazní pokrmy z rajských jablíček, sýra, fazolí. Používáme na saláty, masové pokrmy jako např. grilované kotlety či masové špízy. Zajímavou chuť s ním dostane bramborová polévka.