Jednodruhové koření

Nové koření mleté

Nové koření je typické svým výrazným aroma a chutí. Může připomínat chutí kombinaci skořice, hřebíčku, pepře a muškátového oříšku. Koření, které nemůže chybět v žádném vývaru, při dochucení omáčky, přípravě marinád na grilování.

HMOTNOST: 22 g

Víte, že?

Nové koření jsou sušené plody velmi aromatického stromu z čeledi myrtovitých, který dorůstá do značné výšky. Bobule nového koření, pěstované hlavně na Jamajce, byly do Evropy přivezeny Kolumbem. Nové koření bylo také známé jako hřebíčkový nebo jamajský pepř. Když Angličané v roce 1655 dobyli Jamajku, našli velké plantáže a organizovaný obchod. Nejlepší zboží pochází z Jamajky, která dnes produkuje většinu světových zásob. Kvete drobnými bělavými kvítky. Plodem jsou bobule, které dosahují velikosti hrášku. Sklízejí se nezralé, ještě zelené, suší se na slunci. Jakmile získají charakteristickou hnědou barvu, lze je používat. Nové koření podporuje trávení, mimo to má toto koření antimikrobiologické účinky.

Použití

Nové koření mleté, zvýrazňuje chuť i pekařským výrobkům, lze ho použít i do zeleninových a rýžových pokrmů, do dortů, koláčů a nákypů.

Recepty

s tímto výrobkem

Pikantní bílé a červená fazole s mletým hovězím masem a tortillou

Paštika s hřiby a omáčkou ze sušených švestek