Jednodruhové koření

Majoránka

Majoránka je oblíbené koření nejen české, ale i evropské kuchyně. Bramborák nebo bramborovou polévku bychom si bez majoránky dokázali těžko představit. V kuchyni používáme majoránku čerstvou i sušenou. Zvlášť vhodná je v kombinaci s česnekem, kmínem, pepřem, novým kořením a tymiánem.

HMOTNOST: 7 g

Víte, že?

Majoránka pochází z Malé Asie. Dnes je však její pěstování rozšířeno i do zemí v okolí Středozemního moře a oblíbená je i ve střední a východní Evropě. Dobrá kvalita však předpokládá dosti teplé klima. Bylina je vysoká asi 20-50 cm, má krátce ochlupené listy a světle červené až bílé květy. Když kvete, měla by se majoránka optimálně sklízet, jelikož během doby rozkvětu je obsah aromatických látek mimořádně vysoký. Bylina se kousek nad zemí odřízne a ve svazcích se vysuší na vzduchu. Čerstvé listy můžeme uložit v chladničce v mikrotenových sáčcích nebo zmrazit. Sušené listy uchováváme v dobře uzavřených nádobách na chladném a tmavém místě.

Použití

Majoránka se používá do polévek (dršťkové, hrachové, bramborové), do guláše, zadělávaných a dušených mas, uzenin, paštik, ryb, vaječných pokrmů, luštěnin, bramboráků, zabijačkových pochoutek a do nádivek.

Recepty

s tímto výrobkem

Pikantní bílé a červená fazole s mletým hovězím masem a tortillou

Smažená telecí játra s cibulí, hřiby a liškami