Jednodruhové koření
Kurkuma
Kurkuma je stále více oblíbenější v moderní české kuchyni. Kurkuma se využívá především v asijské kuchyni. Je základem pro výrobu kari. Vhodná do slaných i sladkých pokrmů. Ideální k dochucení rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, do masa a na ryby.
HMOTNOST: 30 gVíte, že?
Kurkuma pochází z jižní Asie. Někdy je nazývaná jako "indický šafrán". Oddenek kurkuma se nejdříve vaří, poté vysuší a následně se nadrtí na jemný prášek. Barva kurkumy je jasně žlutá, vůně dřevitá s nádechem pomerančů a zázvoru. Chuť je mírně hořká a pálivá.
Použití
Kurkuma se skvěle hodí i do fazolí, čočky, rýže, vajec, drůbeže.
Čerstvá se jí v celé jihovýchodní Asii v kořenících pastách s chilli, citronelou, čerstvou šalotkou, česnekem. Sušená, mletá či sekaná kurkuma se hodí do dušených pokrmů a zeleninových jídel.