Jednodruhové koření

Kurkuma

Kurkuma je stále oblíbenější v moderní české kuchyni. Využívá se především v asijské kuchyni - je základem pro výrobu kari. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů. Ideální k dochucení rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, do masa a na ryby.

HMOTNOST: 30 g

Víte, že?

Kurkuma pochází z jižní Asie. Někdy je nazývaná jako "indický šafrán". Oddenek kurkumy se nejdříve vaří, poté vysuší a následně nadrtí na jemný prášek. Barva kurkumy je jasně žlutá, vůně dřevitá s nádechem pomerančů a zázvoru. Chuť je mírně hořká a pálivá.

Použití

Čerstvá kurkuma se jí v celé jihovýchodní Asii v kořenících pastách s chilli, citronelou, čerstvou šalotkou, česnekem. Sušená, mletá či sekaná se hodí do dušených pokrmů a zeleninových jídel, ale i do fazolí, čočky, rýže, vajec, drůbeže.

Recepty

s tímto výrobkem