Jednodruhové koření
Kmín drcený
Kmín mletý má výraznou příjemnou vůni a dodává intenzivní chuť připravovaným pokrmům. Skvěle se hodí do pokrmů studené kuchyně, jako jsou pomazánky, sýry nebo saláty. Kmín má pozitivní vliv na trávení tučných a těžkých jídel. Je nepostradatelným kořením pro každou kuchyni.
HMOTNOST: 30 gVíte, že?
Kmín je původem ze zemí mírného pásma Asie, včetně Íránu a Turecka. Zdomácněl v celé Evropě a Severní Americe. Kmín je dvouletá rostlina se zpeřenými listy a smetanově bílými kvítky a dorůstá do výšky 60 cm. Dnes je kmín nejoblíbenější v rakouské a německé kuchyni. V jiných zemích není tak častý. V léčitelství se používá při problémech s trávením. Semena se buď žvýkají, nebo je necháme vyluhovat a podáváme jako čaj. Působí také proti křečovitým žaludečním a střevním problémům, od nervů způsobeným srdečním a žaludečním potížím, v neposlední řadě jako prostředek proti kašli a proti poruchám zažívání. Kmín používáme buď celý, drcený nebo mletý.
Použití
Kmín používáme hlavně do chlebového těsta a na pečivo. Při pečení mas, do kořenících směsí, při vaření brambor, zelí, hub, ke konzervaci, při výrobě likérů. Koření se jím také bylinkové a bramborové polévky, saláty, sýry a používá se i do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu či pod dušená masa. Hodí se při pečení vepřového masa, kachny a husy. Používáme buď celý, mletý nebo drcený.