Jednodruhové koření

Kmín celý

Kmín je kořením, bez kterého se neobejde chléb, preclíky, slané tyčinky. Krásně je ozdobí a dodá výraznou a příjemnou vůni a chuť. Je nepostradatelný i na pečená masa. Kmín má také příznivý vliv při trávení tučných a těžkých jídel. Stručně řečeno, je velmi důležitým kořením v každé kuchyni.

HMOTNOST: 30 g

Víte, že?

Kmín je původem ze zemí mírného pásma Asie, včetně Íránu a Turecka. Zdomácněl v celé Evropě a Severní Americe. Kmín je dvouletá rostlina se zpeřenými listy a smetanově bílými kvítky a dorůstá do výšky 60 cm. Dnes je kmín nejoblíbenější v rakouské a německé kuchyni. V jiných zemích není tak častý. V léčitelství se používá při problémech s trávením. Semena se buď žvýkají, nebo je necháme vyluhovat a podáváme jako čaj. Působí také proti křečovitým žaludečním a střevním problémům, od nervů způsobeným srdečním a žaludečním potížím, v neposlední řadě jako prostředek proti kašli a proti poruchám zažívání. Kmín používáme buď celý, drcený nebo mletý.

Použití

Kmín používáme hlavně do chlebového těsta a na pečivo. Při pečení mas, do kořenících směsí, při vaření brambor, zelí, hub, ke konzervaci, při výrobě likérů. Koření se jím také bylinkové a bramborové polévky, saláty, sýry a používá se i do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu či pod dušená masa. Hodí se při pečení vepřového masa, kachny a husy. Používáme buď celý, mletý nebo drcený.

Recepty

s tímto výrobkem

Pečené vepřové koleno na hrachovém pyré, s kysaným zelím