Jednodruhové koření

Jalovec

Plody jalovce používáme ke zvěřině, skopovému masu, do marinád, kysaného zelí, do gulášů, při pečení drůbeže, při nakládání zeleniny, ryb a zvěřiny. Pro plné rozvinutí vůně je třeba jalovčinky před použitím rozdrtit.

HMOTNOST: 20 g

Víte, že?

Jalovec se vyskytuje buď jako nízký keř nebo strom s přilehlými větvemi. Listy dlouhé asi 1 cm, jehlicovitého tvaru, pevné a špičaté, stojí po třech nebo zřídka i po čtyřech vějířovitě u sebe. Plody tohoto nevelkého stálozeleného keře - jalovčinky - mají nafialovělou barvu a sbírají se po uzrání. Zasyrova se konzumovat nemohou, protože mají příliš ostrou chuť.  Používá se také v léčitelství, protože prokrvuje sliznice zažívacího traktu. Současně působí i na plicní tkáň - zlepšuje dýchání. Působí také příznivě na prokrvení ledvin a proti revmatismu, vodnatelnosti, zlepšují krevní oběh. Pozitivně ovlivňuje krvetvorbu a funkci prostaty a jater, má také značný močopudný účinek.

Použití

Jako koření se používají sušené, zralé, tmavě hnědé až černohnědé bobule. Bobule mají povlak podobný vosku. Před přípravou se mohou plody jalovce podrtit, lépe se uvolní jejich vůně. Je vhodné kombinovat jalovec s česnekem. Přidáváme ho do jídel hůře stravitelných, nadýmavých a tučnějších. Povzbuzuje chuť k jídlu. Koření se jím kysané zelí, hlavně v Německu a v Alsasku, někdy se přidává i do guláše, chceme-li mu dodat "divokou" příchuť, a i při pečení drůbeže. Je součástí různých směsí koření, dá se použít spolu s koriandrem k nakládání masa před uzením. Používá se k výrobě pálenky zvané borovička.

Recepty

s tímto výrobkem

Srnčí medailonky s nadýchanými palačinkami a třešňovou omáčkou

Jehněčí kýta na rozmarýnu s pečenými bramborami a řepou v medu

Marinovaná prsa z perličky s hříbky v gorgonzolové omáčce

Zpracováváme Vaše osobní údaje a využíváme cookies, abychom Vám ulehčili využívání našich služeb. Dověďte se více o naši Zásady ochrany soukromí. Seznamte se s Informační povinnost.

Souhlasím