Jednodruhové koření
Hřebíček celý
Hřebíček se v české kuchyni používá převážně do sladkých pokrmů, svařeného vína, punče. Je výborný i k dochucení rýže nebo exotičtějších pokrmů z masa. Skvěle se hodí k dochucení pečených jablek, k pomeranči, do červené řepy, k dýni. Hřebíček je také hodně používám k desinfekci.
HMOTNOST: 18 gVíte, že?
Jméno tohoto koření pochází z latinského clavus, což znamená hřebík. Pochází z Moluckých ostrovů - ostrovy koření v jihovýchodní Asii. Hřebíček je sušené poupě ze stromu hřebíčkovce. Sklízí se celá květenství, když jsou na nich plně vyvinuté, avšak doposud uzavřené květy. Poté se poupata utrhnou a suší na vzduchu. Při tom ztratí cca 2/3 své hmotnosti a dostanou tmavě hnědou barvu. Má intenzivní, silně aromatickou a sladkou vůni, lehce hořkou chuť. Vařením se tato hořkost zmírňuje. Jako koření se používají sušená, nerozvitá květná poupata stále zeleného tropického stromu hřebíčkovce, celá nebo mletá.
Ve formě tinktury se používají účinné látky hřebíčku často jako desinfekční prostředek pro ústní dutinu a hrtan. Od desinfekčního účinku hřebíčku si lidé především ve středověku mnoho slibovali. Hřebíčkový olej je také účinnou látkou různých prostředků podporujících chuť. Hřebíček má příjemnou aromatickou chuť, v kuchyni se používá celý (mletý velmi rychle ztrácí vůni).
Použití
Hřebíček se používá nejvíce k přípravě svařeného či kořeněného vína a punče, dále při speciální úpravě masa a ryb, na zvěřinu, v menším množství i do vývarů, v uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů, kompotů a cukrovinek. Nejvíce se koření hřebíčkem v Indonésii, v Indii je pravidelnou součástí kari koření. Je součástí celé řady směsí např. kari. Koření se jím šunka, hovězí maso, omáčky, masové vývary, zeleninová jídla a rýže.