Jednodruhové koření

Hořčice bílá celá

Hořčice je v dnešní kuchyni téměř nepostradatelná přísada - používají se celá semena, hotové pasty i olej. Celá hořčičná semena voní jen velmi málo - teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť.

HMOTNOST: 50 g

Víte, že?

Bílá hořčice pochází ze Středomoří, dnes se však pěstuje v celé Evropě i Severní Americe. Hořčic se pěstuje celá řada druhů. Hořčice černá (Brassica nigro) a hnědá (B. juncea), které jsou blízké příbuzné a mají ze všech druhů nejvýraznější chuť. Hořčice bílá (B. alba) je jednoletá rostlina dorůstající výšky asi 0,6 m. Má jasně žluté květy, které vytvářejí horizontálně rostoucí semeníky - ty obsahují asi 6 semen. Je známější jako řeřichová hořčice a její chuť je mnohem méně pronikavá než chuť hořčice černé nebo hnědé. Hořčice se dříve používala pro úlevu při dýchacích potížích a při revmatismu. Kloktadlo z hořčičného semene macerovaného v horké vodě prý pomáhá při bolestech v krku.

Použití

Hořčičné semínko je společně s bobkovým listem nepostradatelné při nakládání zeleniny, hub, ryb, masa. Celá semena se používají také v indických pokrmech, zvýrazní chuť zvěřiny či marinád pro grilování masa. Hořčičný prášek se přidává do majonéz. Hořčičná pasta zvýrazní chuť omáček, marinád pro maso na grilování, uzenin, pečeného masa.

Recepty

s tímto výrobkem

Pikantní bílé a červená fazole s mletým hovězím masem a tortillou

Marinovaná prsa z perličky s hříbky v gorgonzolové omáčce