Jednodruhové koření
Citronová kůra
Citronová kůra je častým kořením sladké kuchyně. Používá se též na dochucení ryb či na zjemnění chutě pokrmů z kuřecího nebo krůtího masa nebo na dochucení omáček. I malé množství citronové kůry výrazně zlepší chuť všech polévek připravovaných z ryb. Kůra plodů je používána jako koření, z kulinářského hlediska je hodnotná i citronová šťáva.
HMOTNOST: 14 gVíte, že?
Citron pochází pravděpodobně ze střední Asie. Dnes je citrón pěstován v mnoha tropických a subtropických státech. Největšími producenty jsou USA a Mexiko, i když v Mexiku se díky tropickému klimatu pěstují převážně limety. V Evropě jsou hlavními producenty Itálie a Španělsko. Ve starověku byly citróny využívány spíše pro dekoraci a v medicíně, než v kuchyni k dochucování pokrmů. Citrónová šťáva je kyselá přísada, která je zvláště populární na východ od středozemního moře a v latinské Americe, i když je v poslední době používána v kuchyni takřka po celém světě. V západoevropské kuchyni je pečená nebo grilovaná ryba takřka pokaždé servírována pokapaná několika kapkami citrónové šťávy a ozdobená plátkem citrónu. Typicky rybí zápach je tak potlačen a chuť je příjemně zvýrazněna.
Použití
Citronovou kůra dáváme pro dochucení těst, tvarohových, ořechových i makových nádivek, pudinků a krémů. Používá se též ke kořenění ryb, dušených mas, omáček, salátů, horkých nápojů, octů, kompotů, marmelád aj.