Jednodruhové koření
Chilli mleté

V kuchyni je chilli součástí ostrých pokrmů. Kořeníme jím opatrně, v menších dávkách, indické, čínské, jihoamerické pokrmy, guláše a ryby, přidáváme i při nakládání zeleniny.
HMOTNOST: 28 gVíte, že?
Chilli známe jako koření, které se mele ze sušených chilli papriček. Pro některé světové kuchyně je však typické, že používají čerstvé chilli papričky. Čerstvé chilli papričky se používají hlavně v mexické kuchyni a přidávají se do zeleninových pokrmů a masových směsí. Mohou se nakládat a podávat samostatně, zatímco méně pálivé odrůdy je možno přidávat do osvěžujících omáček. Zdrojem palčivosti jsou semena a přepážky lusku, které obsahují kapsaicin, zatímco dužina dává každé odrůdě charakteristickou chuť. Po usušení bývají chilli papričky zpravidla méně pálivé. Můžeme je mít vždy po ruce, protože při správném uložení jsou trvanlivé. Umletím chilli papriček získáme chilli, které používáme všude tam, kde chceme, aby měl pokrm ostřejší chuť.
Použití
Chilli používáme do ostrých pokrmů, nejčastěji pro pokrmy jihoamerické kuchyně. Pro dodání ostré chuti stačí opravdu malé množství. Nejčastěji chilli přidáváme do gulášů, jídel z fazolí, při nakládání zeleniny. Můžeme ho však použít i v čokoládových dezertech.