Jednodruhové koření
Bazalka
Bazalka je silně aromatická bylinka, s lehce peprnou chutí. Využívá se hlavně v italské kuchyni, do rajčatových polévek, omáček na špagety nebo na saláty.
HMOTNOST: 12 gVíte, že?
Bazalka pochází z jižní Asie, do Evropy se dostala až v 16. století. Je to jednoletá rostlina, kterou lze pěstovat i u nás. Nejvíce se však pěstuje ve Středomoří, ale i jinde v teplejších oblastech. Jako koření se používají čerstvé i sušené listy a výhonky.
Použití
Bazalka se dává do polévek (zeleninové, rajčatové, rybí) a do omáček (rajské), dále je výborná k masům, drůbeži, zvěřině a rybám (nejčastěji s rozmarýnem a šalvějí), k sýrovým a vaječným pokrmům, velmi často se s ní dochucují těstoviny. Používá se rovněž k nakládání zeleniny, aromatizuje octy a zálivky. Je nedílnou součástí pizzy a fazolových jídel. Při tepelné úpravě používáme častěji sušené a drcené koření.