Aktuality

Velikonoční menu

Velikonoce jsou jedny z našich nejkrásnějších svátků. Jsou spojeny s oslavou života, příchodem jaraJe to období, kdy už v přírodě pučí první kvítky. A také se můžeme těšit na první úrodu do kuchyně. Z přírody si můžeme donést třeba kopřivy. Z těch je skvělý čaj, polévka, ale nejlepší jsou v nádivce. Další pochoutkou z přírody je medvědí česnek. Ten je skvělý v salátech, můžeme ho připravit jako špenát nebo z něj přichystat krém. Z těchto svěžích jarních ingrediencí jsme pro vás sestavili Velikonoční menu. Jako zákusek si pak nemůžeme představit nic jiného než Velikonočního beránka. Ale čím beránka ozvláštnit? Třeba banány a skořicí!

Krásné Velikonoční svátky vám přeje Avokádo!

 

Jarní polévka s medvědím česnekem

200 g medvědího česneku
100 ml smetany na vaření
1 l zeleninového vývaru
3 brambory
Sůl a pepř dle chuti
Muškátový oříšek mletý Avokádo

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do vývaru. Když brambory změknou, přidáme k nim očištěné a na kousky nakrájené lístky medvědího česneku a krátce povaříme. Vývar s bramborami a česnekem rozmixujeme a přidáme smetanu. Osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Krátce prohřejeme. Polévku servírujeme s kapkou smetany a kousky medvědího česneku. Podáváme s krutony.

 

Králík s domácí nádivkou

Nádivka

125 g uzeného masa
4 starší rohlíky
2 vejce
150 ml mléka
100 g čerstvých kopřiv, petrželky, zelené cibulky
Mletý pepř Avokádo
Muškátový oříšek Avokádo
Sůl

Do mísy vložíme na kostičky nakrájené rohlíky, přidáme žloutky, mléko a koření podle chuti. Trochu zamícháme a přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Dále přidáme najemno nakrájené kopřivy, petrželku a cibulku. Vše důkladně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs naplníme do formy na bábovku vymazané máslem. Pečeme při 180 °C cca 40 minut dozlatova.

 

Králík

1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
5 lžic plnotučné hořčice
Mletý pepř Avokádo
Sůl

Králíka očistíme prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Uvnitř i zvenčí králíka potřeme směsí z česneku a hořčice. Připraveného králíka naplníme nádivkou a sešijeme.  Trošku podlijeme. Vložíme do trouby, občas podlijeme, a pečeme 1–1,5 hod při 180 °C dozlatova.

 

Velikonoční beránek

250 g hladké mouky
250 g cukru
250 g másla
250 g banánů
4 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice mleté Avokádo

Utřeme máslo s cukrem do pěny a vmícháme žloutky. Přidáme rozmixované banány, prosátou mouku s kypřícím práškem a lžičku mleté skořice. Jako poslední opatrně přidáme tuhý sníh z bílků. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Hotového beránka pocukrujeme a z rozinek mu vytvoříme oči a čumáček. Pro zpestření zavážeme kolem krku barevnou mašličku.

Velikonoční recepty

Více aktualit