Aktuality

Velikonoční menu

Velikonoce jsou jedny z našich  nejkrásnějších svátků. Jsou spojeny s oslavou života, příchodem jaraJe to období, kdy už v přírodě pučí první kvítky. A také se můžeme těšit na první úrodu do kuchyně. Z přírodě si můžeme donést třeba kopřivy. Z těch je skvělý čaj, polévka, ale nejlepší jsou v nádivce.  Další pochoutkou z přírody je medvědí česnek. Ten je skvělý v salátech, můžeme ho připravit jako špenát nebo z něj můžeme připravit krém. Z těchto svěžích jarních ingrediencí jsme pro vás sestavili Velikonoční menu. Jako zákusek si pak nemůžeme představit nic jiného než Velikonočního beránka. Ale čím beránka ozvláštnit? Třeba banány a skořicí!

Krásné Velikonoční svátky vám přeje Avokádo!

Jarní polévka s medvědím česnekem

200 g medvědíme česneku

100 ml smetany na vaření

1 l zelninového vývaru

3 brambory

Sůl a pepř dle chuti

Muškátový oříšek mletý Avokádo

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do vývaru. Když brambory změknout přidáme k nim očištěné a na kousky nakrájené lístky medvědího česneku a krátce povaříme. Vývar s bramborami a česnekem rozmixujeme a přidáme smetanu. Osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Krátce prohřejeme. Polévku servírujeme s kapkou smetany a kousky medvědího česneku. Podáváme s krutony.

Králík s domácí nádivkou

Nádivka

125 g uzeného masa

4 starší rohlíky

2 vejce

150 ml mléka

100 g čerstvých kopřiv, petrželky, zelené cibulky

Mletý pepř Avokádo

Muškátový oříšek Avokádo

sůl

Do mísy vložíme na kostičky nakrájené rohlíky, přidáme žloutky, mléko a koření podle chuti. Trochu zamícháme a přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Dále přidáme najemno nakrájené kopřivy, petrželku a cibulku. Vše důkladně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs naplníme do formy na bábovky vymazanou máslem. Pečeme při 180 °C cca 40 minut dozlatova.

Králík

1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
5 lžic plnotučné hořčice
Mletý pepř Avokádo
sůl

Králíka očistíme prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Uvnitř i zvenčí králíka potřeme směsí z česneku a hořčice. Připraveného králíka naplníme nádivkou a sešijeme.  Trošku podlijeme. Vložíme do trouby, občas podlijeme, a pečeme 1-1,5 hod při 180 °C dozlatova.

Velikonoční beránek

250 g hladké mouky
250 g cukru
250 g másla
250 g banánů
4 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

1 lžička skořice mleté Avokádo

Utřeme máslo s cukrem do pěny a vmícháme žloutky. Přidáme rozmixované banány a prosátou mouku s kypřícím práškem a lžičku mleté skořice. Jako poslední opatrně přidáme tuhý sníh z bílků. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Hotového beránka pocukrujeme a z rozinek mu vytvoříme oči a čumáček. Pro zpestření ováženeme kolem krku barevnou mašličkou.

 Velikonoční recepty

Více aktualit