Svařené víno Avokádo v časopise Apetit!
Více zde
Velikonoce patří k nejkrásnějším a tím pádem nejoblíbenějším svátkům. Jsou to také svátky jara, oslavy probouzející se přírody. Dříve probíhalo velikonoční období 6 neděl, během kterého se lidé zbavovali všeho starého, uklízeli domácnosti, probíhala očista těla. 40 denní půst dodržují někteří i dnes.
Samotné přípravy na Velikonoce začínaly Škaredou středou. V tuto středu jídlo na stole mělo vypadat podle tradic nevzhledně. V ten den na stůj nepatří nic hezkého. Připravují se trhance nebo natrhané bramboráky. Na zelený čtvrtek se servírovala zelená jarní zelenina nebo luštěniny. Nejčastěji se objevovala pučálka z naklíčeného hrachu nebo kočičí tanec, což je jídlo z čočky a krup ochucené majoránkou a česnekem. O Velkém pátku se má držet půst. Nemělo by se jíst maso. Jediné maso, které je povoleno je ryba. Pokud neměli lidé na rybu připravovali si pokrm z bramborového těsta vytvarovaného do tvaru ryby. Bílou sobotou začínají hody. Na stole by se měla objevit nádivka z jarních bylin – kopřivy, petrželky atd. a také by měl vonět domem čerstvý mazanec. Na Velikonoční neděli si připravte pořádné Velikonoční menu. Nejlepší velikonoční menu bude sestavené z polévky z jarní zeleniny, jehněčí s jarní nádivkou a jako dezert nesmí chybět velikonoční beránek. V pondělí Velikonoční přinesou koledníci vajíčka. Vajíčka můžete připravit na mnoho způsobů. Můžete si je dát do pomazánky, můžete připravit plněné vejce, dát si ho jen tak na chléb nebo si k obědu připravit skotská vejce.
Kočičí tanec
Suroviny: Čočku a kroupy vaříme zvlášť do měkka. Čočku s kroupami smícháme s utřeným česnekem a solí, ochutíme majoránkou a pepřem a zamícháme. Směs nasypeme do olejem vymazaného pekáčku, polijeme osmaženou cibulkou a 30 minut pečeme v troubě. Kočičí tanec je výborný s kysaným zelím.
Pučálka
Suroviny: 100 g hrachu, máslo, pepř černý mletý.
Postup: Hrách přebereme, propláchneme, rozprostřeme do ploché nádoby a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 1 až 2 dny klíčit na teplém místě. Pak vodu slijeme a hrách znovu zalijeme vodou, tentokráte do poloviny. Do třetího dne hrách vyklíčí. Naklíčený hrách scedíme a osušíme a na rozehřátém másle krátce opražíme, podle chuti přidáme sůl a pepř. Výborné jako příloha k volskému oku.