Aktuality

Valentýn v kuchyni

14. února je dnem všech zamilovaných. Je to svátek lásky a náklonnosti mezi partnery. Svůj původ má již ve starověkém Římě. Tento svátek se do Česka dostal v roce 1989 a od té doby se stal velice populární. V tento den si partneři navzájem projevují svou lásku malými dárečky.

Pojďte letos na Valentýna překvapit svou polovičku a připravte ji něco opravdu výjimečného. Neříká se nadarmo, že lásko prochází žaludkem a tak letos zkuste připravit něco originálního, čím ji mile potěšíte. Má-li to být večeře, po které bude následovat vášnivá noc nezapomeňte, že jídlo má být nabyté afrodiziaky. Avokádo pro vás připravilo valentýnské menu, které zaručeně nezklame.

 

Předkrm

Salát Caprese

Suroviny pro 2 osoby:

3 střední rajčata

2 bochánky mozzarelly

Hrst čerstvé bazalky

Sušená bazalka Avokádo

Pepř a sůl na ochucení

Olivový olej

Způsob přípravy:

Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Dokola talíře postupně klademe 1 plátek rajčete a 1 plátek mozzarelly. Takto připravený salát bohatě posypeme sušenou i čerstvou bazalkou, ochutíme pepřem a solí a zakapeme olivovým olejem.

 

Hlavní chody

Parmazánové kuře s tymiánovými bramborami

Parmazánové kuře

Suroviny pro 2 osoby:

2 ks kuřecích prsních řízků

20 g parmazánu

4 plátky prosciutta

2 lžíce olivového oleje

Na dochucení pepř černý barevný Avokádo, sůl.

Způsob přípravy:

Kuřecí maso si trošku rozklepeme a překrojíme na poloviny, mírně osolíme a opepříme. Takto připravené plátky pořádně obalíme v parmazánu a zabalíme do šunky. Pokud slanina nechce držet, můžeme špalíky ovázat provázkem. Připravené kuře smažíme na rozehřátém oleji 3 minuty z každé strany. Ihned podáváme.

 

Tymiánové brambory

Suroviny pro 2 osoby:

400 g brambor

150 g lesních hub či žampionů

20 ml zakysané smetany

1 menší cibule

2 bílky

Lžíce olivového oleje

Strouhaný parmazán

1 velká lžíce sušeného tymiánu Avokádo

1 lžíce čerstvého tymiánu

1 stroužek česneku

Sůl

Způsob přípravy:

Oloupané a na plátky nakrájené brambory spaříme horkou osolenou vodou, necháme okapat, posypeme tymiánem a necháme proležet. Dále si nadrobno nakrájíme oloupanou cibuli a krátce orestujeme v olivovém oleji, přidáme pokrájené houby, na závěr přidáme česnek. Vše společně krátce podusíme. Ještě si připravíme bílky, které smícháme se smetanou a vše osolíme. Všechny připravené části budeme skládat po vrstvách do zapékací formy, kterou si vyložíme pečícím papírem. Nejprve dáme vrstvu brambor, tu pokryjeme podušenými houbami a nakonec dáme smetanovou směs. Tento postup okapujeme, jako poslední vrstva budou brambory. Takto připravené dáme do vyhřáté trouby na 150 °C a budeme péct 20 minut, na konec pečení posypeme povrch tymiánem a parmazánem a necháme zapéct dozlatova.

 

Bazalkové noky se sušenými rajčaty

Suroviny pro 2 osoby:

250 g noků

2 lžíce olivového oleje

60 g parmazánu

1 svazek čerstvé bazalky

2 lžíce sušené bazalky Avokádo

1 stroužek česneku

Sůl

Pepř černý mletý Avokádo

250 g prosciutta

20 g sušených rajčat v olivovém oleji

Způsob přípravy:

Bazalku a česnek rozmixujeme na pastu, osolíme a opepříme dle chuti. Na závěr do pasti přisypeme nastrouhaný parmazán. Šunku a rajčata nakrájíme na nudličky a lehce orestujeme na pánvi, pak přidáme noky, pastu a vše dobře prohřejeme.

 

Sladká tečka

Rýžový pudink se skořicí

Suroviny pro 2 osoby:

100 g kulatozrnné rýže

500 ml mléka

1 vanilkový lusk

450 ml kokosového mléka

1 vejce

100 g hnědého cukru

Skořice mletá Avokádo na ochucení

2 kusy skořice celé Avokádo

Způsob přípravy:

Rýži, mléko a hnědý cukr dáme do hrnce a za stálého míchání uvaříme do měkka. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábeme z něj zrníčka, které vmícháme do rýže. Dále smícháme kokosové mléko s vejcem a smícháme s připravenou rýží a přidáme mletou skořici. Tuto směs rozdělíme do dvou misek, které ozdobíme celou skořicí. Připravené misky pečeme 35 minut v předehřáté troubě na 160 °C.

Více aktualit

Zpracováváme Vaše osobní údaje a využíváme cookies, abychom Vám ulehčili využívání našich služeb. Dověďte se více o naši Zásady ochrany soukromí. Seznamte se s Informační povinnost.

Souhlasím