Svařené víno Avokádo v časopise Apetit!
Více zde
14. února je dnem všech zamilovaných. Je to svátek lásky a náklonnosti mezi partnery. Svůj původ má již ve starověkém Římě. Tento svátek se do Česka dostal v roce 1989 a od té doby se stal velice populární. V tento den si partneři navzájem projevují svou lásku malými dárečky.
Pojďte letos na Valentýna překvapit svou polovičku a připravte ji něco opravdu výjimečného. Neříká se nadarmo, že lásko prochází žaludkem a tak letos zkuste připravit něco originálního, čím ji mile potěšíte. Má-li to být večeře, po které bude následovat vášnivá noc nezapomeňte, že jídlo má být nabyté afrodiziaky. Avokádo pro vás připravilo valentýnské menu, které zaručeně nezklame.
Předkrm
Salát Caprese
Suroviny pro 2 osoby:
3 střední rajčata
2 bochánky mozzarelly
Hrst čerstvé bazalky
Sušená bazalka Avokádo
Pepř a sůl na ochucení
Olivový olej
Způsob přípravy:
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Dokola talíře postupně klademe 1 plátek rajčete a 1 plátek mozzarelly. Takto připravený salát bohatě posypeme sušenou i čerstvou bazalkou, ochutíme pepřem a solí a zakapeme olivovým olejem.
Hlavní chody
Parmazánové kuře s tymiánovými bramborami
Parmazánové kuře
Suroviny pro 2 osoby:
2 ks kuřecích prsních řízků
20 g parmazánu
4 plátky prosciutta
2 lžíce olivového oleje
Na dochucení pepř černý barevný Avokádo, sůl.
Způsob přípravy:
Kuřecí maso si trošku rozklepeme a překrojíme na poloviny, mírně osolíme a opepříme. Takto připravené plátky pořádně obalíme v parmazánu a zabalíme do šunky. Pokud slanina nechce držet, můžeme špalíky ovázat provázkem. Připravené kuře smažíme na rozehřátém oleji 3 minuty z každé strany. Ihned podáváme.
Tymiánové brambory
Suroviny pro 2 osoby:
400 g brambor
150 g lesních hub či žampionů
20 ml zakysané smetany
1 menší cibule
2 bílky
Lžíce olivového oleje
Strouhaný parmazán
1 velká lžíce sušeného tymiánu Avokádo
1 lžíce čerstvého tymiánu
1 stroužek česneku
Sůl
Způsob přípravy:
Oloupané a na plátky nakrájené brambory spaříme horkou osolenou vodou, necháme okapat, posypeme tymiánem a necháme proležet. Dále si nadrobno nakrájíme oloupanou cibuli a krátce orestujeme v olivovém oleji, přidáme pokrájené houby, na závěr přidáme česnek. Vše společně krátce podusíme. Ještě si připravíme bílky, které smícháme se smetanou a vše osolíme. Všechny připravené části budeme skládat po vrstvách do zapékací formy, kterou si vyložíme pečícím papírem. Nejprve dáme vrstvu brambor, tu pokryjeme podušenými houbami a nakonec dáme smetanovou směs. Tento postup okapujeme, jako poslední vrstva budou brambory. Takto připravené dáme do vyhřáté trouby na 150 °C a budeme péct 20 minut, na konec pečení posypeme povrch tymiánem a parmazánem a necháme zapéct dozlatova.
Bazalkové noky se sušenými rajčaty
Suroviny pro 2 osoby:
250 g noků
2 lžíce olivového oleje
60 g parmazánu
1 svazek čerstvé bazalky
2 lžíce sušené bazalky Avokádo
1 stroužek česneku
Sůl
Pepř černý mletý Avokádo
250 g prosciutta
20 g sušených rajčat v olivovém oleji
Způsob přípravy:
Bazalku a česnek rozmixujeme na pastu, osolíme a opepříme dle chuti. Na závěr do pasti přisypeme nastrouhaný parmazán. Šunku a rajčata nakrájíme na nudličky a lehce orestujeme na pánvi, pak přidáme noky, pastu a vše dobře prohřejeme.
Sladká tečka
Rýžový pudink se skořicí
Suroviny pro 2 osoby:
100 g kulatozrnné rýže
500 ml mléka
1 vanilkový lusk
450 ml kokosového mléka
1 vejce
100 g hnědého cukru
Skořice mletá Avokádo na ochucení
2 kusy skořice celé Avokádo
Způsob přípravy:
Rýži, mléko a hnědý cukr dáme do hrnce a za stálého míchání uvaříme do měkka. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábeme z něj zrníčka, které vmícháme do rýže. Dále smícháme kokosové mléko s vejcem a smícháme s připravenou rýží a přidáme mletou skořici. Tuto směs rozdělíme do dvou misek, které ozdobíme celou skořicí. Připravené misky pečeme 35 minut v předehřáté troubě na 160 °C.