Aktuality

Tradiční vánoční kapr

Vánoce se nám pomalu blíží, v těchto dnech začínají vánoční přípravy a všichni se začínají těšit na vánoční dny plné rodinné pohody. Vánoce jsou spojeny s mnoha tradicemi. Na sváteční tabuli neodmyslitelně patří rybí polévka a vánoční kapr s bramborovým salátem. V současné době však mnoho domácností vyměnilo kapra za jinou rybu či za řízky. Pojďme se vrátit k tradicím a říct si něco o tradičním vánočním kapru.

Vánoční kapr je docela mladou tradicí, mezi lidmi se rozšířila v 19. století. Předtím se tato ryba servírovala v bohatších rodinách. Kapr byl vzácný a byl dostupný pouze pro movitější či v rybníkářských oblastech. Tradiční štědrovečerní večeří se kapr s bramborovým salátem stal až v 50. letech 20. století.

Původně se kapr upravoval tzv. „na černo“ , kdy se připravoval dva až tři dny předem, vařil se v omáčce s ořechy, perníkem a švestkami. Tento recept by nebyl tím pravým, kdybychom nepřidali pár kuliček pepře, nového koření, bobkový list, hřebíček a špetku tymiánu.

Klasického smaženého kapra s bramborovým salátem, který se v současně době nejčastěji v českých rodinách připravuje, poprvé uvařila M. D. Rettigová. Smaženého kapra skvěle dochutí kořenící směs Ryby.

Tip na závěr

Až budete kapra čistit nechce si šupinky a při chystání vánoční tabule je schovejte pod talíř. Když se ze stolu sklidí, každému zůstane šupinka pro štěstí, a aby bylo příští rok více peněz.

Chutné a kořením provoněné Vánoce Vám přeje Avokádo!

Více aktualit

Zpracováváme Vaše osobní údaje a využíváme cookies, abychom Vám ulehčili využívání našich služeb. Dověďte se více o naši Zásady ochrany soukromí. Seznamte se s Informační povinnost.

Souhlasím