Aktuality

Štědrodenní hostina

Vánoce tu máme již za dva dny. A tak si pojďme připomenout, co je typické pro naše sváteční tabule.

Ráno si všichni rádi dáme kousek právě upečené voňavé vánočky. Zpravidla bohatě posypanou mandlemi a rozinkami.

Během štědrého dne bychom měli držet půst, kdo však nevydrží může si dát tradičního kubu. Jednoduchý pokrm z krup, hub, ochucený majoránkou, solí a pepřem.

Pak už přichází na řadu štědrovečerní večeře. Tradiční jsou pokrmy z ryb. Začíná se rybí polévkou, po které následuje kaprbramborovým salátem.

V posledních letech se kapr nahrazuje i jinými rybami, např. oblíbeným lososem.

Bramborový salát má různé obměny, snad v žádné rodině nenajdeme salát totožné chutě. Základem jsou všude vařené brambory a různé druhy zeleniny.

Po večeři už se rozsvítí stromeček, zazvoní zvoneček a těšíme se, co nám Ježíšek letos přinesl. U rozbalování dárků už si pochutnáváme na různých druzích cukroví, které jsem si v průběhu prosince nachystali.

Krásné Vánoce plné rodinné pohody a klidu vám přeje Avokádo!

Více aktualit