Máme pro vás několik nových receptů od Romana Staši!
Více zde
Masopust, nebo též lidově ostatky či fašank, nastává po svátku Tří králů a trvá až do velikonoční Popeleční středy. Je to období veselí, hodování, zabijaček a tanečních zábav.
Máme pro vás tipy, co dobrého si v tomto období uvařit!
Zabijačkových specialit je mnoho. Jedná z prvních pochutin, která se servíruje na stůl je ovar. Ovar je vařené vepřové maso z laloku a hlavy. Pro 6 osob potřebujeme přibližně 1,5 kg masa, 4 středně velké cibule, 2 mrkve, 6 stroužků česneku, sůl, celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše vložíme do vroucí vody a vaříme na mírném ohni do změknutí. Neodmyslitelnou přílohou je křen a hořcice. Avokádo vám může nabídnout hned tři druhy křenu. Klasický strouhaný křen, jablečný křen nebo jemnější brusinkový křen. Z hořčic se nejvíce hodí pálivá Ruská, nebo jemnější Česká. K masíčku nejraději přikusujeme kromě chleba i nakládané miniokurečky, neboli Cornichonky.
Hořčice, křen a okurky jsou nezbytnou součástí i pečeného kolene. Pečené koleno patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně, na kterém si pochutná snad každý. Koleno nařízneme u kosti, lehce opepříme a potřeme pastou z utřeného česneku se solí (zvenku i ve vzniklém otvoru). Podlijeme pivem a necháme přes noc marinovat. Poté koleno upečeme v předehřáté troubě doměkka. V průběhu pečení jej několikrát polejeme výpekem. Podáváme s čerstvým, křupavým chlebem.
Výborná je také domácí tlačenka. I když se příprava zdá trošku složitější, šikovná hospodyňka ji jistě zvládne.
Co může být obyčejnější, než taková prostá placka se škvarky? Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Příprava je poměrně jednoduchá, uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme, osolíme, opepříme, přidáme vejce, česnek, namleté škvarky a prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které rozválíme a pomocí kulatého vykrajovátka, nebo skleničky vykrájíme kolečka, která opékáme v pánvi na sádle do zlatova. Bramborové placky se škvarky jsou výborné jen tak, nebo je můžete použít například jako přílohu ke guláši.
A sladkou tečkou na závěr hostiny mohou být třeba nadýchané koblihy, plněné domácí marmeládou. Necháme vzejít kvásek, do mísy přidáme mouku, máslo, mléko, žloutky, cukr a špetku soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme ještě 1,5 hodiny vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme na vále a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček naneseme lžičku marmelády. Kolečka spojíme k sobě a osmažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Vychladlé koblížky bohatě pocukrujeme.
Věříme, že jsme vám přinesli inspiraci a že si pochutnáte nejenom při obědu ?