Svařené víno Avokádo v časopise Apetit!
Více zde
Chřest je skvělá zelenina, která má v naší zemi tradici. Má široké využití, hodí se na slané dobroty, ale překvapí i v kombinaci se sezonním ovocem. Sezóna chřestu je však docela krátká, trvá od půlky května do konce června.
Než začneme chřest tepelně zpracovávat je potřeba jej očistit. Musíme být opatrní, jelikož je čerstvý chřest velmi křehký. Bílý a zelený chřest vyžaduji jinou péči. Oba chřesty nejprve důkladně omyjeme a odlomíme dřevnaté konce. Zelený chřest už jen lehce oloupeme v dolní třetině, pokud je to potřeba. Bílý chřest oloupeme celý včetně hlavičky.
Většinou se chřest před dalším zpracováním uvaří. Očištěný chřest svážeme nití, zvlášť bílý a zelený. Takto připravený chřest vaříme v hodně osolené vodě zcela ponořený. Zelený chřest vaříme 3 až 5 minut, bílý 7-9 minut. Délka vaření záleží na tloušťce výhonků.
A co se hodí ke kterému chřestu?
Bílý chřestu - klasikou je s trochou másla, novými brambory a holandskou omáčkou, z masa se hodí zase spíš to světlejší – ryby, telecí nebo vepřová panenka.
Zelený chřest naproti tomu snese i výraznější kombinace: jeho přirozená sladkost vynikne například vedle česneku, zázvoru či chilli, ale překvapivě dobře ladí společně s jahodami ve sladkých pokrmech.
Chřest vařte, pečte, grilujte a nezapomeňte vyzkoušet recepty od Avokáda!