Jednodruhové koření
Tymián
Tymián je nepostradatelné koření středomořské kuchyně. Je to jedna z nejpoužívanější bylinek vůbec, pro své nezaměnitelné aroma a nasládlou, lehce hořkou chuť. Tymián se skvěle hodí na teplou i studenou kuchyni. Skvěle s ním dochutíme rajčatové omáčky, saláty nebo i dušenou zeleninu. Tymián napomáhá trávení, a proto se hodí i k tučným masům.
HMOTNOST: 12 gVíte, že?
Tato bylinka byla již známá ve starém Řecku. V mnoha evropských kuchyních je tymián velmi oblíbeným kořením. Listy tymiánu jsou podlouhlé až špičaté, celokrajové, na konci srolované, na spodní straně plstěné a ochlupené a mají šedozelenou barvu. Květ má růžovou až tmavě fialovou barvu. Kvetoucí rostlina se sbírá bez kořenů a ihned se suší na vzduchu ve stínu. Jeho libá chuť a vůně dokonale ladí s dalšími bylinkami, např. rozmarýnem. Tymián napomáhá trávení, a proto se hodí k tučným masům - skopové, vepřové, kachna a husa. Tymián uvolňuje křeče a hlen (sirup na kašlání), pomáhá při revmatismu, bronchitidě, kolice, horečce a podporuje zažívání.
Použití
Tymián používáme do masných pokrmů, na uzené speciality, do mletého masa, ochucujeme jím nádivky do drůbeže, tmavé omáčky k masům, vepřovou pečeni, pokrmy ze zvěřiny, játrovou paštiku. Používáme též při grilování masa.