Jednodruhové koření

Paprika uzená sladká

mletá

Paprika uzená sladká se vyznačuje výraznou vůní a sladkou chutí. Perfektně se hodí k rybím pokrmům, do fazolí, guláše a hustých omáček. Je skvělým doplňkem středomořských, maďarských a českých jídel.

HMOTNOST: 20 g

Víte, že?

Paprika, má složitou historii. Rostlina pochází z nejjižnějšího konce Mexika, odkud ji Španělé přivezli do Španělska a Mexika. Později se dostala do Maďarska, kde zdomácněla. Je to jednoletá, cca 1 m vysoká rostlina s dlouhými, špičatými listy. Z květů se vyvinou duté, červené plody. České slovo paprika bylo přejato z maďarštiny (paprika) nebo srbštiny (páprika). Mají masitou dužinu a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Čím větší je podíl dělících stěn a semen, tím ostřejší je výrobek. Mletá paprika je na český trh uváděna ve čtyřech jakostních a chuťových variantách. Pro kvalitu papriky je rozhodujícím kritériem barva (ASTA) a jemnost. Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví. Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév. Paprika podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest.

Použití

Paprika uzená svojí výraznou chutí a vůní vhodně doladí různé druhy gulášů, hustých omáček, dále pak jídla z ryb nebo fazolí.