Jednodruhové koření

Oregáno

Oregáno je bylinka často používána v italské, španělské či mexické kuchyně. Nepostradatelná bylinka do rajčatových omáček, k ochucení masových pokrmů, dušené zeleniny nebo ryb. Bez oregána si nedokážeme představit pizzu nebo omáčku na těstoviny, také se používá do mexických fazolových jídel.

HMOTNOST: 5 g

Víte, že?

Oregáno nebo také dobromysl, je  bylina silně aromatická, pikantní, lehce nahořklá, připomíná majoránku a tymián, ale je ostřejší. Jako koření se používají listy této až 50 cm vysoké byliny, sklízené nejlépe během rozkvětu, kdy mají největší obsah éterických olejů. Keř je 20-50 cm vysoký, je žláznatě porostlý chloupky a má vejcovité listy s různou velikostí. Růžové květy jsou až 5 mm vysoké – jejich vůně připomíná tymián. Sklízí se horní části rostliny, které se potom suší na vzduchu. Teplota sušení by však neměla překročit 35 °C, jinak se ztratí drahocenné oleje. Hojivě působící látky jsou éterický olej, třísloviny a hořké látky. Oregáno podporuje zažívání aktivací trávících postupů a obsažené třísloviny pomáhají při průjmech. Kromě toho uvolňuje oregáno křeče a hlen a zabraňuje zápalům. Oregáno také příznivě ovlivňuje psychiku - odtud název dobromysl.

Použití

Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává majoránka, s níž je příbuzná. Přidává do sekaného masa, na špagety, nelze si bez ní představit italskou pizzu a patří i do rizota. Příjemně také zvýrazní pokrmy z rajských jablíček, sýra, fazolí. Používáme na saláty, masové pokrmy jako např. grilované kotlety či masové špízy. Zajímavou chuť s ním dostane bramborová polévka.

Recepty

s tímto výrobkem

Marocké kuřecí maso se zeleninou, mandlemi a kešu oříšky

Těstoviny pappardelle s liškami dušenými ve smetaně

Těstoviny tagliolini se smaženými houbami, špenátem a sušenými rajčaty

Zpracováváme Vaše osobní údaje a využíváme cookies, abychom Vám ulehčili využívání našich služeb. Dověďte se více o naši Zásady ochrany soukromí. Seznamte se s Informační povinnost.

Souhlasím