Jednodruhové koření

Bobkový list

Bobkový list má velmi příjemnou kořenitou chuť, nahořklou s citrusovými tóny. Hořkost během sušení ztrácí. Je nepostradatelnou součástí klasických omáček či vývarů. Je velice aromatický, na rodinný oběd pro 4 osoby vám postačí jeden list.

Hmotnost: 5 g

Víte, že?

Bobkový list je skromné kuchyňské koření, ale pochází z téže rostliny, ze které se pletou oslavné věnce, totiž z keře se stále zelenými listy - vavřínu vznešeného (Laurus nobilis). Ten byl v řecké mytologii zasvěcen bohu Apollónovi a před věštbou kněžky žvýkaly jeho listy - jsou totiž mírně narkotické. Vavřín byl zasvěcen i řeckému bohu lékařství - Aeskulapovi. Čaj z bobkového listu odstraňuje odpadní látky z těla a pomáhá při diabetu a revmatismu. Vavřín vznešený je vysoký keř nebo strom rostoucí ve Středomoří . Jako koření se používá list, sušený má mít světlezelenou barvu. Podporuje trávení a chuť k jídlu. List se užívá celý, drcený nebo mletý.

Použití

Bobkový list skvěle ochutí nakyslé polévky, výborný je spolu s tymiánem a česnekem v masových vývarech, ve smetanových omáčkách, do rajčatových pokrmů. Užíváme jej při rožnění špízů, při nakládání okurek, hub, zeleniny, při nakládání masa, zvěřiny, ryb. Je součástí mnoha kořenících směsí. Bobkový list používáme v menším množství a vaříme jen krátce (delším vařením hořkne).

Recepty

s tímto výrobkem

Paštika s hřiby a omáčkou ze sušených švestek

TATO STRÁNKA POUŽÍVÁ SOUBORY Prohlížením této stránky souhlasíte s jejich použitím, dle aktuálního nastavení prohlížeče. Chcete-li získat další informace o používání souborů „cookies” nebo možnosti změny jejich nastavení jdete na OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (odkaz).

Souhlasím