Jednodruhové koření

Bazalka

Bazalka je silně aromatická bylinka, s lehce pepřovou chutí. Využívá se hlavně v italské kuchyni, do rajčatových polévek, omáček na špagety nebo na saláty.

Hmotnost: 12 g

Víte, že?

Bazalka pochází z jižní Asie, do Evropy se dostala až v 16. století. Je to jednoletá rostlina, kterou lze pěstovat i u nás. Nejvíce se však pěstuje ve Středomoří, ale i jinde v teplejších oblastech. Jako koření se používají čerstvé i sušené listy a výhonky.

Použití

Bazalka se dává do polévek (zeleninové, rajčatové, rybí) a do omáček (rajské), dále je výborná k masům, drůbeži, zvěřině a rybám (nejčastěji s rozmarýnem a šalvějí), k sýrovým a vaječným pokrmům, velmi často se s ní dochucují těstoviny. Používá se rovněž k nakládání zeleniny, aromatizuje octy a zálivky. Je nedílnou součástí pizzy a fazolových jídel. Při tepelné úpravě používáme častěji sušené a drcené koření.

Recepty

s tímto výrobkem

Studená polévka z červené papriky se sušenými rajčaty, bazalkou a čerstvě nastrouhaným parmezánem

TATO STRÁNKA POUŽÍVÁ SOUBORY Prohlížením této stránky souhlasíte s jejich použitím, dle aktuálního nastavení prohlížeče. Chcete-li získat další informace o používání souborů „cookies” nebo možnosti změny jejich nastavení jdete na OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (odkaz).

Souhlasím