Máme pro vás několik nových receptů od Romana Staši!
Více zde
Ještě než se podíváme na tradiční a moderní menu na našich vánočních stolech, zamíříme k našim nebližším sousedům. Podíváme se na to, na čem si pochutnávají o Vánocích v Německu, Polsku, na Slovensku a v Rakousku.
Německo
Německá vánoční kuchyně dává přednost rybím pochoutkám, servíruje se tady například pečený kapr (podobně jako u nás), ale také pečená štika či candát na roštu. Podobně jako ve Francii na stole nechybí mísa pochutin s různými druhy masa a klobás, tzv. konšelská mísa. Nechybí sladkosti v podobě marcipánového cukroví, jablečného závinu či klasické štoly, která musí být na stole v každé domácnosti.
Polsko
Naši severní sousedé mají večeři o 12 chodech. Polévka z červené řepy s domácími ravioli (uški) s houbovou náplní, zelí se sušenými houbami, knedlíky se zelím a houbami, nakládaný sleď s kořením, plněné ryby a želé. Jako dezert se podává tvarohový koláč s ořechy a rozinkami, nudle s mákem a nesmí chybět kompot se sušeným ovocem.
Slovensko
Slovenský vánoční hlavní chod se příliš neliší od toho našeho, podává se pečený kapr. Polévku však mají jinou, tradiční je kapustnica ze zelí, do které se přidávají houby, uzená klobáska a nebo další jiné ingredience, ty se liší podle regionu.
Rakousko
Na štědrovečerní večeři se objevuje pečený kapr, ale i pečená husa či pravý Wiener Schnitzel. Na stole voní vánoční cukroví, nevyjímaje vanilkové rohlíčky a linecké kolečka, které jsou zde doma. Vedle cukroví nechybí vánočka či štrúdl. Hlavní štědrovečerní specialitou je tzv. Kletzenbrot, chléb s křížalami.