Jednodruhové koření

Paprika sladká mletá

Sladká paprika je sytě červená, aromatická a má sladkou či nepatrně nahořklou či pálivou chuť. Sladká paprika je v kuchyni oblíbená a často používaná. Nejvíce se využívá k dochucení různých druhů gulášů - hovězího, bramborového nebo i vegetariánského. Skvěle se hodí i do polévek nebo do omáček či pomazánek.

HMOTNOST: 25 g

Víte, že?

Paprika, má složitou historii. Rostlina pochází z nejjižnějšího konce Mexika, odkud ji Španělé přivezli do Španělska a Mexika. Později se dostala do Maďarska, kde zdomácněla. Je to jednoletá, cca 1 m vysoká rostlina s dlouhými, špičatými listy. Z květů se vyvinou duté, červené plody. České slovo paprika bylo přejato z maďarštiny (paprika) nebo srbštiny (páprika). Mají masitou dužinu a jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Čím větší je podíl dělících stěn a semen, tím ostřejší je výrobek. Mletá paprika je na český trh uváděna ve čtyřech jakostních a chuťových variantách. Pro kvalitu papriky je rozhodujícím kritériem barva (ASTA) a jemnost. Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví. Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév. Paprika podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest.

Použití

Papriku sladkou používáme do masitých jídel, omáček, sýrů, tvarohu, slaného pečiva, uzenin, je součástí celé řady kořenicích směsí. Paprika sladká je základní složkou při přípravě všech druhů gulášů - od bramborového, přes houbový, až po zabijačkový a klasický hovězí guláš.

Recepty

s tímto výrobkem

Studená polévka z červené papriky se sušenými rajčaty, bazalkou a čerstvě nastrouhaným parmezánem

Zpracováváme Vaše osobní údaje a využíváme cookies, abychom Vám ulehčili využívání našich služeb. Dověďte se více o naši Zásady ochrany soukromí. Seznamte se s Informační povinnost.

Souhlasím