Jednodruhové koření

Hořčice bílá celá

Hořčice je v dnešní kuchyni téměř nepostradatelná přísada - používají se celá semena, hotové pasty i olej. Celá hořčičná semena voní jen velmi málo - teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť.

HMOTNOST: 50 g

Víte, že?

Bílá hořčice pochází ze Středomoří, dnes se však pěstuje v celé Evropě i Severní Americe. Hořčic se pěstuje celá řada druhů. Hořčice černá (Brassica nigro) a hnědá (B. juncea), které jsou blízké příbuzné a mají ze všech druhů nejvýraznější chuť. Hořčice bílá (B. alba) je jednoletá rostlina dorůstající asi 0,6 m výšky. Má jasně žluté květy, které vytvářejí horizontálně rostoucí semeníky - ty obsahují asi 6 semen. Je známější jako řeřichová hořčice a její chuť je mnohem méně pronikavá než chuť černé nebo hnědé hořcice. Hořčice se dříve používala pro úlevu při dýchacích potížích a při revmatismu. Kloktadlo z hořčičného semene macerovaného v horké vodě prý pomáhá při bolestech v krku.

Použití

Hořčičné semínko je společně s bobkovým listem nepostradatelné při nakládání zeleniny, hub, ryb, masa. Celá semena se používají také do indických pokrmů, zvýrazní chuť pokrmů ze zvěřiny či marinád pro grilování masa. Hořčičný prášek se přidává do majonéz. Hořčičná pasta zvýrazní chuť omáček, marinád pro maso na grilování, uzenin, pečeného masa.

Recepty

s tímto výrobkem

Pikantní bílé a červená fazole s mletým hovězím masem a tortillou

Marinovaná prsa z perličky s hříbky v gorgonzolové omáčce

Zpracováváme Vaše osobní údaje a využíváme cookies, abychom Vám ulehčili využívání našich služeb. Dověďte se více o naši Zásady ochrany soukromí. Seznamte se s Informační povinnost.

Souhlasím