Aktuality

SILVESTROVSKÉ POHOŠTĚNÍ

Po Vánocích už se všichni těšíme na Silvestrovskou párty, kdy se loučíme s rokem starým a vítáme rok nový. Tyto oslavy jsou spojeny se spoustou dobrého jídlo a pití. Ale jak přichystat něco dobrého, aby to nenudilo a nebyla to jen klasika jako chlebíčky a jednohubky s pomazánkou. Přichystali jsme pro vás několik neobvyklých receptů, kterými všechny překvapíte. Okořeňte si tuto noc dobrým jídlem s kořením Avokádo!

Slané sýrové pralinky
500 g čerstvého sýra
60 g vlašských ořechů
Paprika sladká maďarská Avokádo
Pepř barevný celý
Grilovací koření Avokádo
Olivový olej

Sýr necháme okapat a vytvoříme z něj kuličky. Kdo má rád ostřejší může do kuliček přidat sušený česnek. Kuličky obalujeme v nastrouhaných vlašských ořeších, mleté paprice, rozdrceném pepři nebo v grilovacím koření. Obalené kuličky napíchneme na párátka, dáme na talířek a zakápneme olivovým olejem.

Chlebíčky s houbami
500 g hub (mražených nebo zavařených)
2 stroužky česneku
2 šalotky
100 g rajčat
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce Houbového koření Avokádo
1 bagety
50 g parmezánu

Česnek a šalotku nakrájíme nadrobno a krátce osmažíme na rozehřátém oleji. Přidáme nakrájené houby a rajčata a krátce podusíme. Dochutíme kořenící směsí. Z pečiva nakrájíme našikmo plátky a nasucho je opečeme v rozehřáté troubě. Rozprostřeme na ně houbovou směs, posypeme parmazánem a vrátíme asi na 5 minut do trouby, aby se vše prohřálo a sýr natavil.

Masové kuličky ze zvěřiny
1 menší cibule
1 stroužek česneku
50 g slaniny
1 lžíce oleje
500 g mletého masa (50 % zvěřina a 50 % hovězí)
2 lžičky Divočina Avokádo
1 vejce
1 jablko
1 mrkev
Kousek celeru
1 lžíce citronové šťávy

Cibuli najemno nasekáme. Stroužek česneku utřeme nebo prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm najemno nasekanou slaninu s cibulí dozlatova. V míse promícháme vepřové se zvěřinou, ochutíme kořenící směsí, přidáme vejce, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Směs necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny. Jablko, mrkev a celer nastrouháme, promícháme a zakapeme citronovou šťávou, ochutíme trochou medu. Promícháme s orestovanou cibulí a slaninou. Z vychlazené hmoty tvarujeme kuličky a opékáme je ve vyšší vrstvě oleje na pánvi dozlatova. Hotové kuličky ozdobíme směsí zeleniny s jablkem.

Košíčky s paštikou
2 listová těsta
1 cibuli
3 stroužky česneku
500 g kuřecích jater
300 ml drůbežího vývaru
1 lžička Provensálské bylinky Avokádo
200 ml smetany ke šlehání
150 lžíce másla

Játra očistíme a pokrájíme na kostky. V pánvi zpěníme na 2 lžících másla najemno nakrájenou cibulku. Přidáme česnek a játra a necháme zatáhnout. Přilijeme vývar a dusíme s bylinkami, solí a pepřem doměkka, dokud se tekutina nevyvaří. Obsah pánve přendáme do nádoby s plochým dnem. Přidáme zbytek másla a smetanu a rozmixujeme.

Jedno listové těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka. Z druhého utvoříme válečky a vytvoříme z nich vyvýšený okraj na každém kolečku. Takto připravené košíčky potřeme žloutkem a dáme do vyhřáté trouby (180 °C) a pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí plníme paštikou. Můžeme ozdobit mandlovými plátky nebo chilli papričkou.

Zeleninové jednohubky
1 okurek
250 g cherry rajčátek
300 g lučiny
4 stroužky česneku
1 lžíce zakysané smetany
2-3 mrkve
Sůl, pepř

V míse smícháme lučinu, prolisovaný česnek, smetanu a ušleháme do pěny. Poté přidáváme najemno nastrouhanou mrkev. Dochutíme solí a pepřem a promícháme. Dáme vychladit do lednice. Okurku nakrájíme na kolečka. Rajčátka překrojíme. Na jedno kolečko okurky dáme bohatou vrstvu pomazánky, přiklopíme druhým kolečkem a navrch položíme půlku cherry rajčete a propíchneme párátkem. Zeleninové jednohubky jsou velice variabilní, můžeme kombinovat různé druhy zeleniny s oblíbenými pomazánkami.

Více aktualit

Zpracováváme Vaše osobní údaje a využíváme cookies, abychom Vám ulehčili využívání našich služeb. Dověďte se více o naši Zásady ochrany soukromí. Seznamte se s Informační povinnost.

Souhlasím