Aktuality

Jak připravit skvělý steak

Jak k létu patří grilování, tak ke grilování neodmyslitelně patří pořádný steak. Nejlepší steaky jsou ty hovězí. Jak si připravit ten nejlepší steak a jak vůbec maso na steak vybrat? Čtěte dále.

Jaké vybrat maso?

Maso kupujte v osvědčených řeznictvích. Maso by měla být dostatečně vyzrálé, čerstvé maso pár dní po porážce by mohlo být po urgilování tuhé. Vyzráním získá maso specifické aroma a jemnost.Steaků je několik druhů podle toho z jaké části zvířete je.
Sirloin steak je  u nás známý jako klasický biftek z hovězí svíčkové. Je libový a jemný.
T-bone steak – steak s kostí, část u kosti bývá je milovníky steaků považována za nejlepší kus.
Rib eye steak – steka z vysokého roštěnce je prorostlý tukem, proto bývá označován za nejšťavnatější steak.
Rumpsteak – steak ze zadní části roštění nebo horní části kýty. Maso je libový, ale méně jemné a křehké.
Flank steak – spodní část pupku z mladého býka. Chuťově výrazný kus masa, vlaknitý, tužší, ale skvělé chuti. Maso se griluje v celku.

Příprava
Maso nechejte před samotným grilováním alespoň hodinu na pokojové teplotě. Maso naplátkujeme na 2-3 cm. Do masa můžeme před položením na gril jemně „vmasírovat“ oblíbenou kořenící směs na steak. Nebo můžete steak dochutit až po upečení jen solí a pepřem.

Jak moc steak krvavý?
Stupňů propečenosti steaků je několik. Nejpoužívanější jsou raw, rare, medium, well done. Ale také se můžete setkat s very rare, medium rar, medium well. A co jednotlivé stupně znamenají?
Raw – steak je velmi jemně propečený, téměř syrový a krvavý. Doba opekání je 2 minuty z každé strany.
Rare – steak je jemně porpečený, mírně růžový. Doba opékání je 2,5 minuty z každé strany. Barva z vnějšku šedohnědá, uvnitř červená.
Medium – středně propečený steak, opékaný 4 minuty z každé strany. Maso je růžové jen kolem středu.
Well done – steak zcela propečený, pečený 4,5 minuty z každé strany, na povrchu zcela hnědý, kolem středu šedohnědý

Vyzkoušejte skvělé recepty na steaky s Avokádem!

Co ke steaku?
Na grilu si společně se steakem můžete ugrilovat zeleninu, např. papriku, žampiony, cuketu. Zeleninu můžeme dochutit kořenící směsí Grilovaná zelenina.

Roládky z grilovaného lilku
Grilované plněné brambory
Grilovaná brambora se slaninou

Ke steaku si také můžete připravit salátek z čerstvé zeleniny nebo omáčku.
Salát z polníčku s rajčaty a mozzarellou
Salát s granátovým jablkem

Více aktualit

TATO STRÁNKA POUŽÍVÁ SOUBORY Prohlížením této stránky souhlasíte s jejich použitím, dle aktuálního nastavení prohlížeče. Chcete-li získat další informace o používání souborů „cookies” nebo možnosti změny jejich nastavení jdete na OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (odkaz).

Souhlasím