Aktuality

Chřest – znovu objevená jarní pochoutka

Chřest je zelenina, která si znovu našla své místo v české kuchyni. Jeho sezona je docela krátká, k dostání je většinou od dubna do června. Jeho pěstování je docela náročné a podle způsobu pěstování je buď chřest zelený, bílý nebo také nejméně známý fialový.

Chřest je velice zdravý a prospěšný. Obsahuje hodně vody, bílkovin a vlákniny. Takže dokáže dobře zasytit. Obsahuje také vitamíny a minerální látky, např. vitamín C, B, kyselinu listovou, vápník, draslík, zinek a další. Navíc je jeho energetická hodnota velice nízká.

TIP: Nejlepší je chřest koupit a ještě i zpracovat v den sklizně. V obchodě čerstvý chřest poznáte tak, že když mírně zajedete nehtem do řezu, měla by vytéct šťáva. Navíc hlavičky čerstvého chřestu jsou uzavřené a pevné.

Bílý chřest – má bílou barvu, jelikož je pěstován pod speciálními poklopy. Při použití v kuchyni jej vždy musíme oloupat. Loupeme od hlavičky směrem dolů. Spodní 2-3 cm odřízneme. Chřest vaříme celý ponořený ve vroucí osolené vodě do změknutí.

Bílý chřest je výborný jen tak s bramborem s troškou másla a strouhanky, popřípadě s holandskou omáčkou a kouskem jemného masa.

Zelený chřest -  pěstuje se za přístupu světla a má výraznější chuť. Před použitím nemusíme chřest loupat. Stačí odlomit tuhé konce. Chřest vaříme ve slané vodě, nejlépe na stojato tak, aby hlavičky čněly nad vodu a pomalu se uvařily v páře. Doba vaření je kolem 4 minut. Poté zprudka zchladíme, můžeme i ponořit do ledové vody, aby si zachoval svou barvu.

Zelený chřest si můžeme vychutnat stejně jako ten bílý, ale také se na grilování, do salátu nebo zapékaný.

Tak šup na trh pro čerstvý chřest!

Inspirace od Avokáda na recepty s chřestem. Nechte si chutnat!

 

Více aktualit

TATO STRÁNKA POUŽÍVÁ SOUBORY Prohlížením této stránky souhlasíte s jejich použitím, dle aktuálního nastavení prohlížeče. Chcete-li získat další informace o používání souborů „cookies” nebo možnosti změny jejich nastavení jdete na OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (odkaz).

Souhlasím